Heat maps

Domáci jogurt

Vhodné od 8 mesiacov veku dieťaťa. 

Potrebný čas na prípravu - 8-12 hodín
Potrebné nástroje - jogurtovač.

Viac detailov

Suroviny na 6 jogurtov:

1 "živý" smotanový jogurt
1 šlahačka
500ml mlieka 

Vopred by som chcela napísať pár slov. O zavádzaní kravského mlieka sa vedú rôzne dlhé diskusie a dá sa čítať veľa odborných a aj neodborných článkov. Radte sa preto sami sebou, kedy a či vôbec jogurt zaradiť. Odborníci sa zhodnú, že po 8. mesiaci vie dieťa stráviť kyslomliečne výrobky a aj ich zužitkovať. Preto náš recept radíme aj my pre deti od tohoto veku.

Jogurt sa nevyrába – jogurt sa pestuje. Je to vlastne chov kvasiniek, baktérií a mikroskopických bacilov, ktoré nám jogurt vytvárajú.

Ja na pestovanie jogurtu využívam jogurtovač. Na fotkách ho vidíte. Stál presne 22€ a amortizuje sa pri konzumáii našej 5 člennej rodiny - do par týždňov. V recepte uvedieme dve alternatívy výroby, pričom bez jogurtovaču to chce omnoho viac dozoru nad teplotou, ale nie je to samozrejme nemožné.

1. metóda - JOGURTOVAČ

Pre naše dieťatko je biely smotanový jogurt na začiatok ten najvhodnejší. Preto vyberáme kravské mlieko s čo najvyšším obsahom tuku a čo najkratšou trvanlivosťou. Ideálne mlieko z automatu. Mliečko, šlahačka a ani jogurt by nemali byť studené, ale už aspoň hodinu pred začatím celého procesu byť mimo chladničky. Ale k receptu. Šlahačku vlejeme do misky a vyšlaháme ponorným mixérom. Mixérom? Áno. Chceme získať hustejšiu konzistenciu, objem nepotrebujeme. Neurobte prosím z toho maslo, stačí skutočne 2-3 minútky na zahustenie. Pridáme jogurt a premiešame. Pridáme mlieko. A to je všetko :) Naplníme poháriky a šup s tým do jogurtovaču. Za 12h máte výborný chutný jogurt. Môže Vám prijsť kyslý. Ale to je práve to skvelé - žiaden cukor. Dieťatku pridáte k jogurtu trochu čerstvého pomixovaného ovocia, pokrájané čerstvé ovocie alebo nesírené sušené ovocie pokrájané na drobučko. Tu sa fantázii medze nekladú.

2. varianta BEZ JOGURTOVAČA

Najprv mlieko a šlahačku vylejeme do nerezového hrnca a zohrievame až dovtedy, kým nemá teplotu 80°C (mlieko začne peniť, ale ešte nevrie). Keď prekročí túto teplotu, odstavíme ho a necháme chladnúť, až do 40°C. Potom doň vmiešame jogurt z obchodu.Nastane proces rozmnožovania baktérií. Ideálne je nechať hrniec položený v blízkosti radiátora, alebo dať na teplé miesto (do rúry) tak, aby teplota neklesla pod 30°C. Proces by síce prebiehal aj v tom prípade, lenže pomaly( aj 12 hodín). Ak udržíme teplotu mlieka s jogurtovou kultúrou na 45°C , asi po troch hodinách máme náš domáci jogurt hotový. Môžeme ho jesť hneď, alebo ho môžeme rozdeliť do sterilizovaných pohárov a uskladniť v chladničke, kde ešte viac zhustne.

Prajeme dobrú chuť!