Heat maps

Jablkové ovsené žemle

Vhodné od 10 mesiacov veku dieťaťa.

Doba prípravy - 20 minút. 
Doby kysnutia - 1 hodina.

Viac detailov

Potrebné suroviny: 

120ml jablkovej šťavy
4PL medu (alebo melasy, stevie)
100g masla
2 jablká
300g tmavej pšeničnej múky (typ 1050)
200g jemných ovsených vločiek
1/2 čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)

Maslo, jablkovú šťavu zohrejeme, rozpustíme v nej med. 
Múku, ovsené vločky a droždie pomiešam zo zmesou jablková šťava-maslo-med. Vznikne elastické cesto. 
Jablká umyjeme, ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Tieto zapracujeme do esta. 
Cesto odložíme na teplé miesto na cca. 30 minút, malo by zdvojnásobiť objem. 

Po nakysnutí cesto prepracujeme ešte raz ručne a formujeme malé žemle, ktoré dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nechávame rozostupy, žemle nám narastú. Plech dáme ešte raz na 15 minút do 50 stupňov teplej rúry dokysnúť. Počas kysnutia je rúra už samozrejme vypnutá, má byť len predhriata. 

Žemle vyberieme a rúru zohrejeme na 200 stupňov z hora aj zdola zapnutá špirála. Žemle potrieme vodou a pečieme 20 minút uprostred rúry. Schladnúť necháme žemle na mriežke. 

Jablkovo-ovsené žemle je skvelé robiť do zásoby a zamraziť. Po pár minútach v peci sú potom ako čerstvé a skvelé na olovrant. 

Podla veku dieťaťa je možné pridať do cesta aj hrozieka, ale to nie ako skôr ako pred 1. narodeninami. 

Med na jedálny lístok dieťaťa do 12 mesiacov nepatrí kvôli riziku botulizmu. V tomto recepte sa ale med pečie a tým pádom zohrieva na vysokú teplotu, tým pádom toto riziko zmizne. Kto sa napriek tomu obáva alergií, má na výber zvoliť iný druh cukru a med zaradiť neskôr. 

Prajeme dobrú chuť, sú výborné.