Heat maps

Domáce pohánkové mlieko

Domáce pohánkové mlieko

Domáce rastlinné mlieko v troch krokoch. Jednoduché, rýchle, zdravé, antialergicke.

Viac detailov

Potrebujeme:

  • 1 šálka lúpanej pohanky
  • voda, dojčenská alebo kvalitná z kohútika (prevarená)

Z uvedeného množstva vyrobíte asi 0,5 litra mlieka. Potrebujete mixér, sitko alebo látku na prepasírovanie. Čas prípravy je jedna noc namočenia bez práce + 30 minút výroba mlieka.

Na noc si šálku pohanky zalejte vodou. Ráno zlejte a pridajte čistú. Pomer pohanka:voda je asi 1:3, ale závisí, aké husté mliečko chcete, môžete dať aj menej vody (potom budete mat menej mliečka, ale bude hustejšie). Rozmixujte a poriadne prepasírujte cez sitko alebo látku (utierku). Ak chcete uvolnit škroby, môžete ešte pre mixovaním, pohanku vo vode tak 3 minútky povariť.

Pred podávaním premiešajte, rastlinné mlieka sa zvyknú usadiť.

Načo sa dá pohankové mliečko využiť?

Ak nemáte dosť materského mliečka na kašu, alebo nechete robiť kašičku vo vode, rastlinné mlieko je skvelé na zahustenie. Neobsahuje kravskú bielkovinu, takže je antialergické. Dospeláci si ho môžu dochutiť napr. medom, škoricou, alebo nejakým zdravším cukrom a používať ho napr. aj do kávy :-).