Heat maps

Pohankový chlieb

Pohankový chlieb
Chutný bezlepkový chlebík aj pre najmenších drobcov.

Viac detailov

Potrebujeme:
  • 300g hladkej alebo celozrnnej pohankovej múky (z hladkej je svetlejší a jemnejší, ale závisí od vašej chute)
  • 100g bezlepkových ovsených vločiek (chlebík je potom mäkší, ale ak nemáte, môžete dať iba 400g pohankovej múky)
  • 400ml vody (alebo podľa potreby, aby vznikla stredne hustá hmota)
  • 1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • rasca alebo chlebové korenie
  • lyžica oleja alebo iného tuku (maslo, kokosový olej)
  • môžete pridať lyžičku soli a lyžičku cukru, pre najmenších je chutný aj bez toho (soľ dávam himalájsku, cukor buď nejaký zdravší sirup, trošku melasy alebo kokosový cukor)
  • môžete pridať semiačka podľa chuti - slnečnicové, ľanové, chia, ....
Všetky suroviny vymiešať v mise (najskôr sypké, ale bez droždia a korenín, tie dávame nakoniec), vodu regulovať, aby hmota nebola príliš hustá, ani riedka - nemá v nej stáť varecha, ani nemá byť tekutá. 
Ak máte domácu pekárničku, cesto vlejte do nej a zvoľte program pre rýchle pečenie (aj ak pečiete z hladkej múky), čo je asi 2 hodiny. Kôrku si vyberte podľa chuti, menšie detičky asi lepšie spapajú svetlejšiu, mäkšiu.
Ak nemáte pekárničku, nechajte cesto  hodinu postáť (kysnúť), potom ho vlejte do pekáčika alebo nádoby, ktorej ho budete piecť. Pečte 10 minút na cca 220 stupňoch a potom cca 50 minút na 180 stupňoch. Tu vám odporúčam dať do rúry pod chlebík na ďalší pekáčik trochu vody, ktorá sa bude počas pečenia odparovať, aby bol chlebík vlažný. Samozrejme sledujte kôrku, každá trúba pečie inak.

Najmenším ho môžete podávať popučený, trošku väčším celý len napríklad s vašim obľúbeným olejom (kokosovým alebo iným).

Dobrú chuť :-).