Heat maps

Domáce kompóty, zaváraniny, bez cukru

Domáce kompóty, zaváraniny, bez cukru
Zvyknete zavárať domáce ovocie, no stále doň dávate cukor, aby sa nepokazilo? Nie je to vôbec potrebné :-).

Viac detailov

Potrebujeme:
  • zrelé ovocie (je veľmi dôležité, aby ovocie bolo úplne dozreté, nie zelené, aby bolo sladučké, ale zároveň, aby nebolo ešte prezreté, aby sa pri sterilizácii nerozvarilo)
  • voda
  • pár zrniečok zdravej nerafinovanej soli (morskej, himalájskej, ...)

Postup je úplne jednodychý. Ovocie umyte, ak ste zvyknutí odstraňovať šupky tak ho očistite a nakrájajte. Dajte do pohárov a zalejte vodou. Do každého pohára nasypte pár zrniečok soli, skutočne len na špičku noža. Soľ totiť vytiahne z ocovia jeho prirodzený cukor, a teda kompótik bude sladký a dlho vydrží (pokojne aj niekoľko rokov). Potom sterilizujte spôsobom, akým ste zvyknutí. Najčastejší spôsob je ponoriť poháre do vriacej vody v hrnci a niekoľko minút variť (cca 5-15 min, podľa typu ovocia, mäkšie, menšie sterilizujeme kratšie, aby sa nerozvarilo). Následne necháme vychladnúť a ukladáme do poličky :-).

Pri sterilizácii soľou však nemožno kompóty konzumovať ihneď. Chvíľu totiž potrvá, kým cukor vyjde z ovocia, približbe mesiac. Teda, ak by ste kompót otvorili skôr, nálev nebude ešte sladký.

Pre dobrú sterilizáciu nezabúdajte na kvalitné poháre a viečka, tie skutočne urobia svoje :-)

Soli sa nemusíte báť, skutočne je to iba troška, prirodzená soľ sa nachádza úplne bežne v ovocí a zelenenine a jej nerafinovaná podoba je pre telo veľmi potrebná. Nie je však soľ ako soľ, vyvarujte sa rafinovanej soli (stolová soľ s jódom a väčšina morských solí kupovaných bežne v obchode). Vyberte si nerafinovanú, prírodnú soľ, ktorú môžete používať vo vašej kuchyni úplne bežne. Väčšinou ju zoženiete v bio obchodoch.

Prajeme dobrú chuť :-).